HTML

Tartalom

amikörülvesz: fiataloktól fiataloknak

Ez a blog a 18 éven túli fiataloknak szól. Miben tér el a többi ilyen jellegű oldaltól? - Fiataloktól fiataloknak: nem 50 éves emberek osztják az észt, hanem Ti írhatjátok le a gondolataitokat, tapasztalataitokat. - Színes a világ: nem egy ember egyfajta világnézettel, hanem sok fiatal, különböző, sokszor egymásnak ellentmondó gondolatai jelenhetnek meg. Témák amik eszembe jutottak (ötleteket várok még, bármi jöhet ami érdekel benneteket): -érettségi -továbbtanulás -pályakezdés, elhelyezkedés, önéletrajz, fizetés -párkapcsolat -lélek, komoly gondolatok -buli, szórakozás, programajánló -egészség, devianciák -politika -zene, film, olvasmány, vers -odamondás, ökölrázás, provokáció -humor -képek -videó -fórum - és bármi egyéb, ami Titeket érdekel! Nagyon fontos: ez az oldal csak akkor működik, ha Ti írtok. Ha szeretnéd egy írásodat megjelentetni, kérlek küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mail címre! Jó olvasgatást és írogatást!

Utolsó kommentek

Friss topikok

  • arszak: Sziasztok! Múltkor keresgéltem, hogy diákként hol érhetné meg számlát nyitni, amire jöhet minden h... (2013.09.11. 12:05) Nincs cím
  • mediaelemzo: A TV-t pontosan erre a célra tervezték. De régen sem volt jobb ám! Amikor hétfőnként ment a Dallas... (2013.01.08. 22:29) A „Varázsdoboz” jelentősége manapság
  • bekkácska: Most érettségiztem és nagyon várom már a fősulis életet! Igyekszem előre látóan gondolkodni, szóva... (2012.07.16. 09:35) Középsuli után munka
  • Pistie: Kedves Vass Katalin! Sok jó meglátás van a cikkben. A fizetések felsorolása pedig rendkívül haszn... (2012.06.22. 00:39) Menni vagy maradni?
  • Emma*: Még soha nem hallottam ilyesmiről... én is meg vagyok lepődve. A virág az az ajándék, ami a legkéz... (2012.06.15. 01:17) Miért volna régimódi virágot venni?

Emberi alaptípusok

2012.09.18. 15:55 amikörülvesz

A pszichológusok már többféle rendszert is kidolgoztak, amik szerint csoportokba, típusokba sorolhatók az emberek. Az individuálpszichológia kulturális elmélete szerint négyféle kulturális típus, azaz világkép létezik a modern emberek között. Ezek nem vegytiszta aggregátumok, hanem minden ember ezen négy alaptípus különböző keveredéséből áll. A megfigyelés alapja, hogy az egyének objektívnak hitt érzékelése rendkívül különbözik: például egy kapitalista beállítottságú ember egy terrortámadást sokkal súlyosabbnak ítél meg, mint egy globalázációellenes. Előbbi a fennálló rendszer rombolását azonosítja a történetben, míg utóbbi legföljebb a halálos áldozatok miatt ítéli el a történteket. Azonos történések tehát merőben különböző valóságértelmezést okoznak az individuumban, az értelmezés alapvető oka pedig a világnézet.

A négyféle típus közül a legmerevebb a hierarchikus beállítottság, melyre erős csoportidentifikáció és szoros szabályrendszer jellemző. Szerintük a világ kontrollálható, a természetet meghatározott szintig lehet terhelni, s bár az ember természeténél fogva esendő, mégis megfelelő intézmények használatával oktatható, terhelhető. Társadalmilag szabályozott esetekben, illetve tekintélyszemélyek, például szakértők által hozott döntések esetében a kockázatvállalásuk magas is lehet. Hisznek az emberi jóban, de azt közösségben, társadalomban képzelik el. Velük állnak szemben világnézetileg az individualisták, akik szerint az ember alapvető célja az önmegvalósítás, tehát önmaga. Jellemzően nem akarják a piaci folyamatokat kontrollálni, emellett a természetet kevésbé sebezhetőnek tartják.

Az egalitáriusok olyan erős csoportidentifikációval rendelkeznek, mint a hierarchikusok, de szimmetrikus, laza szabályrendszerben hisznek. Azt gondolják, hogy a természet nagyon sérülékeny, az embert pedig alapvetőnek jónak és gondoskodónak tartják, akit a piaci verseny és a hierarchia megront. Saját világképüket, vallásukat védik, másokét pedig jellemzően támadják. Velük állnak szemben a gyenge csoportképpel rendelkező, de szoros szabályrendszerben élő fatalisták, akik szerint a természettel nem érdemes foglalkozni, s emellett az emberekben sem szabad bízni. A világ a fatalista szerint nem tehető jobbá. Nem vállalnak kockázatot, hiszen úgysincs értelme.

Ez a négy világnézeti alaptípus keveredik mindannyiunkban. Hogy kiben melyik a legerősebb, azt embere válogatja. Amit nehéz elfogadni, de mégis nagy könnyebbség végül megérteni: e négyféle (sőt a valóságban számtalanféle) ember számára ugyanaz az objektív esemény más és más színezetet kap. Nem ugyanazt látjuk és ismerjük meg a világból, hiszen értelmezési keretrendszerünk nagyon is különböző.

Te melyik alaptípusba tartozol?

Ha szeretnéd, hogy a Te írásod is megjelenjen, küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mal címre!

Lájk, megosztás, komment!!!

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék Gondolatok Érdekes

A bejegyzés trackback címe:

https://amikorulvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr614786131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása