HTML

Tartalom

amikörülvesz: fiataloktól fiataloknak

Ez a blog a 18 éven túli fiataloknak szól. Miben tér el a többi ilyen jellegű oldaltól? - Fiataloktól fiataloknak: nem 50 éves emberek osztják az észt, hanem Ti írhatjátok le a gondolataitokat, tapasztalataitokat. - Színes a világ: nem egy ember egyfajta világnézettel, hanem sok fiatal, különböző, sokszor egymásnak ellentmondó gondolatai jelenhetnek meg. Témák amik eszembe jutottak (ötleteket várok még, bármi jöhet ami érdekel benneteket): -érettségi -továbbtanulás -pályakezdés, elhelyezkedés, önéletrajz, fizetés -párkapcsolat -lélek, komoly gondolatok -buli, szórakozás, programajánló -egészség, devianciák -politika -zene, film, olvasmány, vers -odamondás, ökölrázás, provokáció -humor -képek -videó -fórum - és bármi egyéb, ami Titeket érdekel! Nagyon fontos: ez az oldal csak akkor működik, ha Ti írtok. Ha szeretnéd egy írásodat megjelentetni, kérlek küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mail címre! Jó olvasgatást és írogatást!

Utolsó kommentek

Friss topikok

  • arszak: Sziasztok! Múltkor keresgéltem, hogy diákként hol érhetné meg számlát nyitni, amire jöhet minden h... (2013.09.11. 12:05) Nincs cím
  • mediaelemzo: A TV-t pontosan erre a célra tervezték. De régen sem volt jobb ám! Amikor hétfőnként ment a Dallas... (2013.01.08. 22:29) A „Varázsdoboz” jelentősége manapság
  • bekkácska: Most érettségiztem és nagyon várom már a fősulis életet! Igyekszem előre látóan gondolkodni, szóva... (2012.07.16. 09:35) Középsuli után munka
  • Pistie: Kedves Vass Katalin! Sok jó meglátás van a cikkben. A fizetések felsorolása pedig rendkívül haszn... (2012.06.22. 00:39) Menni vagy maradni?
  • Emma*: Még soha nem hallottam ilyesmiről... én is meg vagyok lepődve. A virág az az ajándék, ami a legkéz... (2012.06.15. 01:17) Miért volna régimódi virágot venni?

Középsuli után munka

2012.06.08. 13:13 amikörülvesz

Van egy érdekes álláspont, amelyet magam is osztok és ami szerint az érettségi feltétele kellene, hogy legyen némi munkatapasztalat. Ez már évek óta a szívügyem, és a kormány is fölvette a célkitűzések közé. A jövőben várhatóan majd néhány napot kell igazolni, az én nézetem pedig az volt, hogy a felsőoktatási tanulmányhoz kössük ezt a kötelezvényt: tehát ne mehessen főiskolára vagy egyetemre, aki nem tud legalább egyéves munkaviszonyt fölmutatni.

Tudom, hogy ezen nagyon könnyű fölháborodni, tessék csak. Azonban ennek számtalan előnye lenne. Jelenleg a gazdaságot kőkeményen sújtja a tény, hogy huszonöt éves vagy idősebb emberek még pályakezdők, valódi munkatapasztalat híján kerülnek ki az iskolapadból. Sosem dolgoztak például irodai környezetben vagy csapatban, nem kellett másokhoz, egy főnökhöz vagy kollégához igazodniuk. Érdemes volna a felnőtt életük kezdetén megízlelni, milyen érzés bérért dolgozni – sőt akkor még azt is megtanulnák, milyen kevés pénzért dolgozni. Talán komolyabban is vennék a felsőoktatás éveit.

A fejekbe paszírozott tudás édeskevés, ha nincsen mellette alázat a munkával kapcsolatban, ha nincsen tapasztalat arról, hogy mit jelent a felelősségteljes munka. Milyen határidőre, a kért minőségben, a főnök szava szerint dolgozni. Ez is lenne olyan érték, mint amit a felsőoktatásban megkap a diák, s nagyon jó szűrőként is működne. Aki csak alibiből tanul, hogy dolgozni ne kelljen, nem úszná meg a munkát. Mert az embert egyebek mellett az különbözteti meg az állatoktól, hogy képes a munkára, képes értéket teremteni.

Szerző: L.R. 

Érzékeny témát feszeget, kiverte nálad a biztosítékot?

Ha szeretnéd, hogy a Te írásod is megjelenjen, küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mal címre!

Lájk, megosztás, komment!!!

Kövess minket a facebookon ishttp://www.facebook.com/pages/Ami-k%C3%B6r%C3%BClvesz/236918586422675?ref=tn_tnmn

2 komment

Címkék: Gondolatok Tanulás

A bejegyzés trackback címe:

https://amikorulvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr54573550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.08. 22:55:53

Én nem az érettségit kötném munkatapasztalathoz, hanem a diplomát. Hiszen te is azt írod, hogy azokkal van baj, akik 25 évesen elvégzik a főiskolát/egyetemet és még pályakezdők, nem a 18 éves érettségizőkkel. Esetleg lehetne komolyabban venni és mindenhol kötelezően bevezetni a féléves szakmai gyakorlatot.

Középiskola mellett nagyon nehéz dolgozni (16 év alatt tilos, 16-18 év között szülői beleegyezés kell, kötelező óralátogatás, stb.), egy éves munkatapasztalat gyakorlatilag csak akkor jöhet össze, ha valaki halasztja az érettségit és előtte dolgozik egy évet. Ez pedig azzal is jár, hogy egy évet kiesik a tanulásból, elfelejti a tanultakat.

bekkácska 2012.07.16. 09:35:12

Most érettségiztem és nagyon várom már a fősulis életet! Igyekszem előre látóan gondolkodni, szóval mindenképp dolgozni szeretnék kicsit suli előtt, hogy legyen egy "indulási alapom" :) Kiderült, hogy ehhez fontos, hogy legyen saját bankszámlám, szóval megy a keresgélés. Esetleg tudtok ajánlani valamit? Én eddig ezt találtam a legjobbnak:erstebank.hu/extras/fiatalsag/
süti beállítások módosítása