HTML

Tartalom

amikörülvesz: fiataloktól fiataloknak

Ez a blog a 18 éven túli fiataloknak szól. Miben tér el a többi ilyen jellegű oldaltól? - Fiataloktól fiataloknak: nem 50 éves emberek osztják az észt, hanem Ti írhatjátok le a gondolataitokat, tapasztalataitokat. - Színes a világ: nem egy ember egyfajta világnézettel, hanem sok fiatal, különböző, sokszor egymásnak ellentmondó gondolatai jelenhetnek meg. Témák amik eszembe jutottak (ötleteket várok még, bármi jöhet ami érdekel benneteket): -érettségi -továbbtanulás -pályakezdés, elhelyezkedés, önéletrajz, fizetés -párkapcsolat -lélek, komoly gondolatok -buli, szórakozás, programajánló -egészség, devianciák -politika -zene, film, olvasmány, vers -odamondás, ökölrázás, provokáció -humor -képek -videó -fórum - és bármi egyéb, ami Titeket érdekel! Nagyon fontos: ez az oldal csak akkor működik, ha Ti írtok. Ha szeretnéd egy írásodat megjelentetni, kérlek küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mail címre! Jó olvasgatást és írogatást!

Utolsó kommentek

Friss topikok

  • arszak: Sziasztok! Múltkor keresgéltem, hogy diákként hol érhetné meg számlát nyitni, amire jöhet minden h... (2013.09.11. 12:05) Nincs cím
  • mediaelemzo: A TV-t pontosan erre a célra tervezték. De régen sem volt jobb ám! Amikor hétfőnként ment a Dallas... (2013.01.08. 22:29) A „Varázsdoboz” jelentősége manapság
  • bekkácska: Most érettségiztem és nagyon várom már a fősulis életet! Igyekszem előre látóan gondolkodni, szóva... (2012.07.16. 09:35) Középsuli után munka
  • Pistie: Kedves Vass Katalin! Sok jó meglátás van a cikkben. A fizetések felsorolása pedig rendkívül haszn... (2012.06.22. 00:39) Menni vagy maradni?
  • Emma*: Még soha nem hallottam ilyesmiről... én is meg vagyok lepődve. A virág az az ajándék, ami a legkéz... (2012.06.15. 01:17) Miért volna régimódi virágot venni?

A „Varázsdoboz” jelentősége manapság

2012.06.25. 20:53 amikörülvesz

Ebben a cikkben a televízióval kapcsolatos aggodalmaimat szeretném kifejteni. A televíziót avagy a „varázsdobozt” mindenki ismeri többé kevésbé. Ez előtt ültek össze a családok esténként és néztek végig egy-egy szórakoztatóbb vagy épp akciófilmet (vagy ki mit ugyebár). Egy darabig jól is működött ez így, csak bizonyos idő elteltével felhígultak a műsorok, megjelentek nyugati példára a különböző tehetségkutató és valóságshow-k, ezoterikus műsorok, semmitmondó szappanoperák illetve teleshopok. Továbbá az értéket közvetítő és valóban szórakoztató műsorok lassacskán lekerültek a palettáról, és helyükbe ezek a realitik, vagy egyéb alacsony színvonalú műsorok léptek. Ekkor már nehezebb volt esténként leülni a családdal, és végignézni egy normális filmet, amiben nem lövik halomra az embereket vagy másodpercenként nem pusztít millió agysejtet az adott audióvizuális tartalom. A fent említett tendencia pedig a műsorok jellegének változásával, egyre nagyobb problémákat okozott bizonyos családokban.Gondolok itt főként a fiatalokra akik jobb híján ezen műsorok előtt nevelkednek. Ezt csak tetőzi a következő tényező, miszerint a legtöbb családban, mindkét szülő kénytelen egész nap gürizni a minimálért, a rosszabbik eset pedig amikor mindez egy emberre hárul. Így se ideje, se energiája nem marad foglalkozni a gyerekkel, tehát bevágja a tévé elé, hogy addig is csöndbe maradjon. A bajok pedig innen kezdődnek, mivel rossz értékrendet sajátít el a gyerek ezekből a műsorokból. Röviden vázolva az egyik kereskedelmi csatorna napi műsorát:.12(! )-es karikás mesefilmek, teleshop, telefonos játék, hírek (amikben mindig brutálisan meghal valaki), délutáni telefonos játék, szappanoperák, szappanoperák, esti híradó (ahol még több halál esett és egyéb negatívumok kerülnek bemutatásra a világ minden pontjáról), valóságshow/tehetségkutatók, késő esti filmek. Ebből külön említésre való a most annyira felkapott Való Világ, ami már csupán a neve miatt is már ellenszenvet kelt bennem.Vagy én látom rosszul ,de nekem a „való világot” nem az jelenti hogy összezárnak pár jellembeli fogyatékossággal rendelkező embert, akik ingyen dögölhetnek napi 24 órában, kajával és piával együtt. Az igazi való világ az lenne az, ha dolgozniuk is kellene azért amit elfogyasztanak (mint a való világban:D), és nem a nyaralásról szólna a bent létük, hanem azt mutatnák be, hogy ha ennyire ostoba leszel öcse’m, ennyire nem fogod semmire se vinni.Ezt a műsort, még én is szívesen elnézegetném esténként .

Szomorú dolognak tartom, hogy a fiatalok ezt látják a dobozban, hogy a benne szereplő „emberek” (bár az állat jelző jobban illik rájuk) sikeresek és híresek lehetnek azáltal hogy rettenetesen ostobák. A gyerek pedig hülye lenne ezután tanulni ,és normális életcélt kitűzni maga elé, hiszen látja a dobozban egy ország által „sztárolt” senkiket, akik nem a tudásuk által váltak híressé, hanem pont ellenkezőleg.

Szomorúan konstatáltam azt is, hogy rengetegen átveszik az ilyen embereket értékrendjét, hasonlítani akarnak hozzájuk, utánozni kezdik őket. Közben pedig elfelejtik hogy milyenek is valójában, beállnak egy sablon szerint majmolni a médiát, mivel az trendi dolog. Minden embernek egy külön kis világként kellene funkcionálni, saját véleménnyel és gondolkodással/szemléletmóddal, ami megkülönböztetné őket egymástól. Jobbak lehetnének egymástól, fejlődhetnének. De amíg beállnak a sorba és csak mennek a többi után, addig ez nem valósulhat meg. Egyre több elcseszett fiatal császkál rossz értékrenddel, már 12-13 évesen isznak, cigiznek, nemi életet élnek, és taccsrészegek hétvégenként. A nők kiteszik mindenüket és kelletik magukat egymás hegyén-hátán, a nőiesség vagy emberi tartás legkisebb jele nélkül, a pasik pedig festett haj, festett köröm, feszülős naci kombóban, próbálnak érvényesülni...

 

 

 

Érdekes látványt nyújt számomra sokszor, amikor távolról (vagy még közelről sem) tudom eldönteni hogy az adott delikvens, milyen nemű. Ezekből az emberekből többé kevésbé kihalt a tisztelet és a tartás, és sokan a pénz értéket sem ismerik amíg otthon a szülők tudják pénzelni a csemetéjüket. És a legtöbbjük egy kiadósabb munka címszó alatt percenként szörnyethalna.:) Sokszor hallom, az idősebb korosztálytól, hogy a mai fiatalokat fel kellene rázni egy kis sorkatonasággal, és ott elfelejtenék ezeket az ostoba hóbortokat, és a férfi valóban férfi lenne, nem pedig egy puhapöcs. Igaz, sokszor azt is hozzáteszik, hogy nem bírná a mostani (de)generáció ezt és hetek múlva vagdosnák felfelé az ereiket. Ettől eltekintve én is ezt a véleményt osztom, még ha ezen cikk írója sem volt soha katonaságban. És őszintén szólva valószínűleg rám is rám férne, de ez igaz az én korosztályomra is, és a felnövekvőkre is. Talán ez helyrerázná az identitás zavaros emberkéket, és új normális erkölcsöt adna a dobozon nevelkedett generációnak. Bárhogyan is hátrányára nem válna a fiataloknak ,főleg a fentebb említett csoportnak ...

Szerző: Pap P.

Ráismersz a (de)generációdra?

Ha szeretnéd, hogy a Te írásod is megjelenjen, küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mal címre!

Lájk, megosztás, komment!!!

Kövess minket a facebookon is: http://www.facebook.com/pages/Ami-k%C3%B6r%C3%BClvesz/236918586422675?ref=tn_tnmn

7 komment

Címkék: TV Gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://amikorulvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr874610938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.06.27. 17:13:58

Ez a poszt egy kicsit wassalbertes lett.
A mai világ tényleg szar, de könyörgöm ne hazudjuk már azt, hogy a régi szép idők tökéletesek voltak. A tévé nélküli katonás évek hoztak nekünk 2 világháborút, fehér terrort, vörös terrort, holokausztot, náci diktatúrát, komcsi diktatúrát. Tegye fel a kezét, akinek ez hiányzik! Lehet, hogy a mai férfiak "feminimebbek" mint régen, de legalább nem akarnak folyton huszárkodni.
A TV tényleg fals értékrendet közvetít, de ennek nem sorkatonaság az ellenszere, hanem az internet. A világháló minden veszélyével együtt is kurvanagy lehetőséget rejt magában, csak egy kicsit tudatosabban kéne alkalmazni.

qwerty93 2012.07.01. 11:46:54

A régi szép idők sem voltak "tökéletesek" való igaz..de nem is állítottam egy szóval sem:).
A katonás évek pedig..
A diktatúra és a "huszárkodás" attól függetlenül még nem szűnt meg.A háború pedig már nem a gyarmatokért hanem pl az olajért megy (lásd Irak).
Az internet pedig valóban egy jó ellenszer lehetne..
De ez is ,mint sok minden egy kétélű kard.
És ne mond azt nekem ,hogy az ötéves szomszéd Pistike majd kellőképpen szelektálni fogja az itt fennlelhető tartalmat.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.07.14. 07:57:17

@qwerty93: "A régi szép idők sem voltak "tökéletesek" való igaz..de nem is állítottam egy szóval sem:)."
Ez így ebben a formában valóban nincs benne a posztban, de nekem volt egy ilyen feelingem a bejegyzés után.
"A diktatúra és a "huszárkodás" attól függetlenül még nem szűnt meg.A háború pedig már nem a gyarmatokért hanem pl az olajért megy (lásd Irak)."
De itt nálunk és Európában megszűnt. (kivéve Fehéroroszország, meg a féldiktatórikus Ororszo.-t) A demokráciák ma egymás között a hatalmi kérdéseket inkább gazdasági eszközökkel rendezik. Ez sem veszélytelen, de minimum egy fokozattal humánusabb. Én egyébként arra akartam utalni, hogy szerintem jó, hogy nem népszerű a katonaság és a háborúsdi, mert ez is egy visszatartóerő a demokráciákban, hogy fegyveres konfliktus robbanjon ki. Ez önmagában sajnos nem zárja ki ezeknek a lehetőségét ebben igazad van, de mégis csökkenti annak valószínűségét. Az elmúlt 57 évben a hidegháború ellenére sem tört nagyobb háború itt Európában, két világháború után azért ez egy kicsit megnyugtató.
Egyébként nem értem, hogy miért nem a sportot próbáljuk népszerűsíteni inkább. Olcsóbb, szabadabb, sokszínűbb mint a katonaság, ugyanúgy van benne egyenruha és szabályok, és nem mellesleg sokkal szélesebb réteget belehetne vonni.
"De ez is ,mint sok minden egy kétélű kard." Ez így van, ez a dologban a kihívás :)
"És ne mond azt nekem ,hogy az ötéves szomszéd Pistike majd kellőképpen szelektálni fogja az itt fennlelhető tartalmat." Nem mondom, de erre vannak a szűrőprogramok.

qwerty93 2012.07.23. 23:33:13

@Heron44444:
Értem az álláspontod ,és igazat is kell hogy adjak ,de van egy apró probléma (az egyébként korrekt) alternatívával ,amit felhoztál.
Valóban jó dolog a sport ,és kötetlenebb..sok szempontból jobb mint a katonaság ,de nem életképes egyszerűen.
Rettentően elvannak lustulva az emberek ,és ez alól a fiatalok som kivételek.(Tisztelet a kivételnek mielőtt nekem estek:).)
Persze lehet reklámozni a sportot ,belelehet a sok pénzt ölni ,de nehezen tudom elképzelni hogy aki eddig videó játékok vagy tévé (csak a visszacsatolás kedvéért) előtt unta el az életét ,az majd némi reklám hatására ,mondjuk lemegy futni. Vagy csak csinál 20 fekvőt ,mert az jó neki:).
És nem hiszem, hogy sokkal jobb lenne a helyzet a csapatjátékokkal..Ha nincs meg a kötelező jellege az egésznek ,akkor nem fogsz tudni szélesebb réteget megmozgatni..(És igazad van abban ,hogy nem a kötelezettségről kell szólnia a sportnak ,hanem a szórakozásról ,hogy ott vagy és jól érzed magad akikkel vagy ,de ezzel nem fogsz senkit sem kivakarni az internet/tévé elől ,vagy maximum egy nagyon minimális réteget.
Akiknek valóban kellene a sport ,azokhoz nem fog eljutni és/vagy nem fogja őket egyszerűen érdekelni.Akiket pedig érdekel különösebb reklámozás nélkül is lemennek futni vagy kondizni.)

A szűrőprogramok pedig:).
Valóban vannak:). Csak felhasználok legalább kétharmada nem tud róla ,vagy nem használja őket:). (De vannak:D)

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.07.28. 18:53:20

@qwerty93: Abban valóban igazad van, hogy ez egy nehéz kérdés, és sportolási kedv növeléséhez önmagában kevés a reklámkampány. Bár ötletmorzsáim lennének a olyan megoldást nem tudok mondani, ami valódi fordulatot hozna ebben a kérdésben. Ehhez sajnos mélyebb kulturális váltásra lenne szükség. Általános probléma ma Mo.-n, hogy az emberek nem eléggé tudatosak.

Ha jól értem elfogadod, hogy sport jó helyettesítője lenne a katonaságnak, de kényszer hiányában az emberek motivációja idővel csökkenne, ezért nem fejtené ki a kellő hatást. Ezzel megközelítéssel 2 baj van. 1. A sportolás 1-12. osztályig kötelező, és az egyetemen is csinálni kell 3 félévig (legalábbis nekem még kellett). 2. Szerintem te jelentősen túlértékeled kötelező tevékenységek gondolkodásra, viselkedésre gyakorolt hatását. Hányszor vettél a kezedbe olyan könyvet utólag, amelyik az iskolában kötelezőolvasmány volt?

Az élet az olyan, hogy a természet előbb-utóbb mindig rád kényszeríti az akaratát. Az ember attól különbözik az állatoktól, hogy a fejlődése elszakadt a környezetétől. Ennek sajnos meg van az a negatív hatása, hogy ma más életformát követünk, mint amire biológiailag szükségünk lenne. A természet válasza erre szellemileg a depresszió, stressz,..., testileg a cukorbetegség, elhízás,... Amerikában és az egész világban nő a túlsúlyos emberek aránya és nagyon gyorsan terjed a diabétesz. A folyamat egyszer átfogja lépni azt a kritikus határt, mikor már a többség vagy meggyőződésből, vagy a betegségéből kifolyólag kénytelen lesz egészségesen élni (ez igaz a szűrőprogramokra és sok minden másra is). Jobb lenne, ha ezt el lehetne kerülni mondjuk a gyerekek tudatosságra nevelésével, de egyelőre úgy tűnik, hogy személet váltást a biológia kényszeríti ki, csak hát ez igen sokba kerül majd.

qwerty93 2012.08.04. 13:52:58

Igen ,valóban jó alternatíva lehetne a sport.
És nem ,nem arról van szó ,hogy "idővel csökkenne a motiváció" ,hanem hogy alapjáraton nincs meg hozzá a kellő motiváció sajnos.
Az említett két példád pedig:.
Valóban "kötelező" ,és tartják is a testnevelés órákat egytől tizenkettőig ,illetve utána is:).
És talán említettem is már futólagosan ,hogy viszonylag fiatal vagyok még ,és ebből kifolyólag láttam hogy hogyan néz ki 1-1 ilyen testnevelés óra a diákok részéről..
Gimnáziumi részen még egész tűrhető volt ,habár mindig voltak nálunk is örökös lógósok (előfordult hogy én is) ,akik minden második órát elsumákoltak..
Viszont a szakképzési részen ,elég sűrű volt az a látvány hogy a 25-30fős osztályból tízen valahány állandó jelleggel a kispadon pihent egész év alatt.
Tehát az egész már itt az elején megbukott ,mert a diák lusta ,nem hoz felszerelést ,nem sportol.

(Egyébként ,a hitelesség kedvéért megnéztem ,gimnáziumban 2 illetve 3 óra jutott testnevelésre ,általánosban pedig öcsém révén tudom hogy 4-4 óra jut hetente erre a célra ,ami valljuk be nem olyan sok..Főleg ha még ezt is ellógják a diákok.)

Utólag pedig előfordult nem is egyszer ,hogy 1-1 gondolatra visszakerestem a kötelező olvasmányokban ,vagy egyéb könyvekben:).
Bár "könyvet a kezembe" valóban nem sokat vettem ,de ennek csupán az az oka ,hogy az "ebook"-os olvasgatásra szoktam rá jobban:/.
Pedig szemkímélőbb és praktikusabb megoldás lenne a hagyományos könyvek olvasása ,de Interneten keresztül könnyebben megvalósítható az ebook:).

"A folyamat egyszer átfogja lépni azt a kritikus határt, mikor már a többség vagy meggyőződésből, vagy a betegségéből kifolyólag kénytelen lesz egészségesen élni"
Őszintén kívánom ,hogy neked legyen igazad ,mert én nem hiszem hogy amikor már ennél a pontnál járunk ,bárki is változtatna ,és ami ennél fontosabb hogy sikerrel is járna.
Lehet hogy pesszimistán hangzik (sőt ,biztosan) ,de tegyük fel egy 40-50es éveiben járó ember ,aki 15éve már hogy folyamatosan egészségtelen kajákon él ,nulla testmozgással ,és mondjuk mellé bagózik is napi szinten féldobozzal (ismerhetünk ilyen embereket) ,nah ő pontosan hogy nem fog már kényszerből sem változni a helyzetén.

mediaelemzo 2013.01.08. 22:29:10

A TV-t pontosan erre a célra tervezték. De régen sem volt jobb ám! Amikor hétfőnként ment a Dallas, az miről szólt? Pozitív képet festeni egy olajmágnás családról, mely érdekes párhuzamokat mutat Bushékkal. A TV mindig is a tömegmanipuláció eszköze volt. Csupán annyi változott, hogy ha hatalom célja a butítás lett. Jelenleg teljes hírzárlat van! Személy szerint ha meglátom, hogy panda született az istentudjamilyen állatkertben, vagy akármilyen hasonló értékű szart mutatnak, elkezd pörögni az agyam, hogy mi történhetett valóban. 1984. 1984. 1984.
süti beállítások módosítása