HTML

Tartalom

amikörülvesz: fiataloktól fiataloknak

Ez a blog a 18 éven túli fiataloknak szól. Miben tér el a többi ilyen jellegű oldaltól? - Fiataloktól fiataloknak: nem 50 éves emberek osztják az észt, hanem Ti írhatjátok le a gondolataitokat, tapasztalataitokat. - Színes a világ: nem egy ember egyfajta világnézettel, hanem sok fiatal, különböző, sokszor egymásnak ellentmondó gondolatai jelenhetnek meg. Témák amik eszembe jutottak (ötleteket várok még, bármi jöhet ami érdekel benneteket): -érettségi -továbbtanulás -pályakezdés, elhelyezkedés, önéletrajz, fizetés -párkapcsolat -lélek, komoly gondolatok -buli, szórakozás, programajánló -egészség, devianciák -politika -zene, film, olvasmány, vers -odamondás, ökölrázás, provokáció -humor -képek -videó -fórum - és bármi egyéb, ami Titeket érdekel! Nagyon fontos: ez az oldal csak akkor működik, ha Ti írtok. Ha szeretnéd egy írásodat megjelentetni, kérlek küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mail címre! Jó olvasgatást és írogatást!

Utolsó kommentek

Friss topikok

  • arszak: Sziasztok! Múltkor keresgéltem, hogy diákként hol érhetné meg számlát nyitni, amire jöhet minden h... (2013.09.11. 12:05) Nincs cím
  • mediaelemzo: A TV-t pontosan erre a célra tervezték. De régen sem volt jobb ám! Amikor hétfőnként ment a Dallas... (2013.01.08. 22:29) A „Varázsdoboz” jelentősége manapság
  • bekkácska: Most érettségiztem és nagyon várom már a fősulis életet! Igyekszem előre látóan gondolkodni, szóva... (2012.07.16. 09:35) Középsuli után munka
  • Pistie: Kedves Vass Katalin! Sok jó meglátás van a cikkben. A fizetések felsorolása pedig rendkívül haszn... (2012.06.22. 00:39) Menni vagy maradni?
  • Emma*: Még soha nem hallottam ilyesmiről... én is meg vagyok lepődve. A virág az az ajándék, ami a legkéz... (2012.06.15. 01:17) Miért volna régimódi virágot venni?

Kell-e diploma a művészethez?

2012.07.05. 13:55 amikörülvesz

Egyszer a Liszt Ferenc Zeneakadémia előtt sétáltam egy barátommal, amikor ő viccesen megjegyezte, hogy milyen érdekes hely lehet ez: ő fizikahallgató, de talán itt neves zongoristát faragnának belőle a másfél milliós forintos költségtérítés ellenében. Értettem, hogy vitriolosak voltak a szavai, de elgondolkodtam: vajon valakit lehet művésszé tenni azzal, hogy a művészetet oktatjuk neki?

Úgy értem, hogy különösebb tanulmányok nélkül is lehet valaki remek művész, mert a belső inspiráció és ihletettség aligha tanítható. Nem akarom az unalomig ismert példával Latinovitsot emlegetni, inkább hozok néhány hollywoodi példát: Robert de Nirónak, Peter Jacksonnak, Catherine Zeta-Jonesnak érettségije sincsen, ahogyan például az eredeti amerikai X Factor kemény kritikusának, Simon Cowellnek sem (a magyar változtaban őt Puzsér Róbert alakította, aki az első volt az énekversenyes szériák hazai történetében, aki legalább valóban be is szólt az eredeti liszenszeknek megfelelő módon).

Attól, hogy valaki zeneiskolába jár, még nem lesz feltétlenül jó zenész. Azonban megismeri a művészeti ágat, amely képviselője lenni szeretne, megtudja, milyen szabályok között, milyen történelemben kell képviselnie azokat, akikről szintén tanul majd. A szakmai alázatra nevelés és az ismeret tehát biztosan az iskola javára szól. De sokan buknak ki a színművészeti felvételijéről, akik később nagy karriert futnak be – így összességében én arra buzdítanék mindenkit, ne hagyja, hogy akár egy szakmai zsűri is letörje a lelkesedését. A művészetben ugyanis nincsen olyan szakmai bíra, aki pontosan meg tudja mondani, valami mennyit ér majd a társadalom szemében. De a művészjelölt ne legyen rest tanulni, mert a művészlét sosem öncélú, mindig a közösséget szolgálja!

Szerző: H.M.

Ha a Puzsér azt mondaná, hogy felejtsd el azt amiben tehetségesnek gondolod magad, mert csapnivalónak tartja, folytatnád?  

Ha szeretnéd, hogy a Te írásod is megjelenjen, küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mal címre!

Lájk, megosztás, komment!!!

 

Szólj hozzá!

Címkék: művészet Érdekes

A bejegyzés trackback címe:

https://amikorulvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr444631003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása