HTML

Tartalom

amikörülvesz: fiataloktól fiataloknak

Ez a blog a 18 éven túli fiataloknak szól. Miben tér el a többi ilyen jellegű oldaltól? - Fiataloktól fiataloknak: nem 50 éves emberek osztják az észt, hanem Ti írhatjátok le a gondolataitokat, tapasztalataitokat. - Színes a világ: nem egy ember egyfajta világnézettel, hanem sok fiatal, különböző, sokszor egymásnak ellentmondó gondolatai jelenhetnek meg. Témák amik eszembe jutottak (ötleteket várok még, bármi jöhet ami érdekel benneteket): -érettségi -továbbtanulás -pályakezdés, elhelyezkedés, önéletrajz, fizetés -párkapcsolat -lélek, komoly gondolatok -buli, szórakozás, programajánló -egészség, devianciák -politika -zene, film, olvasmány, vers -odamondás, ökölrázás, provokáció -humor -képek -videó -fórum - és bármi egyéb, ami Titeket érdekel! Nagyon fontos: ez az oldal csak akkor működik, ha Ti írtok. Ha szeretnéd egy írásodat megjelentetni, kérlek küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mail címre! Jó olvasgatást és írogatást!

Utolsó kommentek

Friss topikok

  • arszak: Sziasztok! Múltkor keresgéltem, hogy diákként hol érhetné meg számlát nyitni, amire jöhet minden h... (2013.09.11. 12:05) Nincs cím
  • mediaelemzo: A TV-t pontosan erre a célra tervezték. De régen sem volt jobb ám! Amikor hétfőnként ment a Dallas... (2013.01.08. 22:29) A „Varázsdoboz” jelentősége manapság
  • bekkácska: Most érettségiztem és nagyon várom már a fősulis életet! Igyekszem előre látóan gondolkodni, szóva... (2012.07.16. 09:35) Középsuli után munka
  • Pistie: Kedves Vass Katalin! Sok jó meglátás van a cikkben. A fizetések felsorolása pedig rendkívül haszn... (2012.06.22. 00:39) Menni vagy maradni?
  • Emma*: Még soha nem hallottam ilyesmiről... én is meg vagyok lepődve. A virág az az ajándék, ami a legkéz... (2012.06.15. 01:17) Miért volna régimódi virágot venni?

Menni vagy maradni?

2012.06.21. 10:46 amikörülvesz

Itthon tanulni vagy külföldön, itthon dolgozni vagy külföldön? Hányszor hangzanak el ezek a kérdések a mai világban?! Szinte egyfolytában. Sajnos, egyre többekben merül fel, hogy nincs értelme maradni.
Ha tovább is tanulunk, mire megyünk vele? A diplomás fizetés Magyarországon messze nem takarja azt a munkát, tanulást és nem utolsósorban azt a pénzt, ami a diplomába bele lett fektetve. Hogy örültem neki, mikor felvettek egyetemre, azt hittem kitárul előttem az egész világ, tele lesz lehetőségekkel az egyetemi élet. Hát, de nem így történt. Bölcsészhallgatóként az alapszakunk mellé még választanunk kell egy úgy nevezetett minort vagy specializációt. De így egy év után szembesültünk vele, hogy a tanegységlistában meghirdetett sokrétű, színes szakok közül, alig tudunk választani, mivel nem is indítják el őket vagy az órarendet nem sikerül összerakni úgy, hogy minden órát fel tudjon venni az ember. Ezek után nem is kell rajt csodálkozni, hogy sokszor, ha le is diplomázik a diák, nem abban az irányban akar elhelyezkedni, mint amiben a diplomáját szerezte.
Ejtsünk szót a külföldi tanulásról, munkáról is! Amit százszor is kevés lenne elmondani, csak akkor menj ki, ha beszélsz az adott ország nyelvén!!!! A külföldi iskolákban elengedhetetlen a megfelelő nyelvtudás, sajnos ezért is olyan nehéz felvételt nyerni. Nem is beszélve arról, hogy nem mindegyik fajta nyelvvizsgát fogadják el, illetve meg vannak a saját kis vizsgafeltételeik a külföldiek számára. Ha nem is tanulni akar valaki külföldön, hanem dolgozni, egy fokkal egyszerűbb helyzetben van. Sok helyen elég a munkáltatónak, ha tudja, hogy a munkavállalónak megfelelően megy a nyelv. De valahol igenis kérik a nyelvvizsgát. Illetve amit nagyon fontosnak tartanak, az a munkatapasztalat. Igen, igen jól tudom, hogy fiatalként nem egyszerű mindkettővel rendelkezni, de megéri elvállalni itthon valamilyen munkát pár hónapra (pl. pincérkedés) és utána már látják, hogy ismeri az ember, hogy miből áll ez a munka, és így sokkal könnyebben fel is vesznek.
Összehasonlításnak egy sajátpélda, már több helyen is pincérkedtem, így van egy kis rálátásom, hogy mi is a különbség a magyar és a külföldi munka között. Sajnos a különbség pénzben mérhető: Olaszország: fizetés egy hónapra (gyakornokként): 300 Euro, ingyen kaja és szállás, heti 6 munkanap. Svájc (gyakornokként): 2500 Frank, kaját és szállást külön kell fizetni, heti 5 munkanap. Németország (München környéke): 900 Euro, szállás, kaja ingyen, heti 6 munkanap. Németország (Dortmund környéke): 1100 Euro, szállás, kaja ingyen, heti 5 munkanap. Magyarország (Balaton): 80-100ezer Ft., szállás, kaja ingyen, heti 6 munkanap.
Azt hiszem, ez jól mutatja, hogy miért is választják egyre többen a külföldi életet. De egyet soha sem szabad elfelejteni, tényleg csak akkor érdemes kimenni, ha tudjuk a nyelvet, illetve mindig nézzük át a szerződést és kössünk biztosítást.

Szerző: Vass Katalin

A mai fiatalok jelentős hányada külföldön szeretne dolgozni! Te kimennél? Szerinted milyen munkát kapnál kint? Mi lesz így az ország jövőjével? Mi lesz a te jövőddel, ha itt maradsz?

Ha szeretnéd, hogy a Te írásod is megjelenjen, küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mal címre!

Lájk, megosztás, komment!!!

Kövess minket a facebookon ishttp://www.facebook.com/pages/Ami-k%C3%B6r%C3%BClvesz/236918586422675?ref=tn_tnmn

1 komment

Címkék: munka

A bejegyzés trackback címe:

https://amikorulvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr724602260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pistie 2012.06.22. 00:39:02

Kedves Vass Katalin!

Sok jó meglátás van a cikkben. A fizetések felsorolása pedig rendkívül hasznos, hiánypótló.

Nekem van személyes külföldi tanulmányi tapasztalatom is, és ez alapján engedd meg hogy kicsit cáfoljalak: nem kell feltétlenül beszélni az ország nyelvét. Angolt ha beszél az ember, akkor mindenhol talál megfelelő képzést.

Persze az teljesen evidens, hogy angol (vagy az adott ország nyelve) nélkül nincs értelme külföldre menni. De megéri. És nem nehéz ám bekerülni egy külföldi iskolába annak, aki itthon tanult. Mondjuk egy mesterképzésre kiváló alapképzéses diplomával igen egyszerű bekerülni - és ha elég szemfüles az illető akkor ösztöndíjjal teheti mindezt.
süti beállítások módosítása