HTML

Tartalom

amikörülvesz: fiataloktól fiataloknak

Ez a blog a 18 éven túli fiataloknak szól. Miben tér el a többi ilyen jellegű oldaltól? - Fiataloktól fiataloknak: nem 50 éves emberek osztják az észt, hanem Ti írhatjátok le a gondolataitokat, tapasztalataitokat. - Színes a világ: nem egy ember egyfajta világnézettel, hanem sok fiatal, különböző, sokszor egymásnak ellentmondó gondolatai jelenhetnek meg. Témák amik eszembe jutottak (ötleteket várok még, bármi jöhet ami érdekel benneteket): -érettségi -továbbtanulás -pályakezdés, elhelyezkedés, önéletrajz, fizetés -párkapcsolat -lélek, komoly gondolatok -buli, szórakozás, programajánló -egészség, devianciák -politika -zene, film, olvasmány, vers -odamondás, ökölrázás, provokáció -humor -képek -videó -fórum - és bármi egyéb, ami Titeket érdekel! Nagyon fontos: ez az oldal csak akkor működik, ha Ti írtok. Ha szeretnéd egy írásodat megjelentetni, kérlek küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mail címre! Jó olvasgatást és írogatást!

Utolsó kommentek

Friss topikok

  • arszak: Sziasztok! Múltkor keresgéltem, hogy diákként hol érhetné meg számlát nyitni, amire jöhet minden h... (2013.09.11. 12:05) Nincs cím
  • mediaelemzo: A TV-t pontosan erre a célra tervezték. De régen sem volt jobb ám! Amikor hétfőnként ment a Dallas... (2013.01.08. 22:29) A „Varázsdoboz” jelentősége manapság
  • bekkácska: Most érettségiztem és nagyon várom már a fősulis életet! Igyekszem előre látóan gondolkodni, szóva... (2012.07.16. 09:35) Középsuli után munka
  • Pistie: Kedves Vass Katalin! Sok jó meglátás van a cikkben. A fizetések felsorolása pedig rendkívül haszn... (2012.06.22. 00:39) Menni vagy maradni?
  • Emma*: Még soha nem hallottam ilyesmiről... én is meg vagyok lepődve. A virág az az ajándék, ami a legkéz... (2012.06.15. 01:17) Miért volna régimódi virágot venni?

Reflektáció a "Középsuli után munka" bejegyzésre

2012.06.21. 10:26 amikörülvesz

Szeretném pár sorban tovább mélyíteni az író által felvetett problémás kérdéskört, és szubjektív véleményem alapján más szempontokból is rávilágítani a kérdéses témára. Először is az elképzelést tisztáznám: az én értelmezésem szerint az író a felsőoktatásba való bejutást kötné munkaviszonyhoz, nem pedig az érettségi feltételeként tartaná helyesnek, tehát ebből indulok ki.


Mivel valamelyest ez a kezdeményezés is a főiskolákra és egyetemekre való bejutást nehezítené, szerintem egy valamiben egyetértünk: a felsőoktatásba való felvételi rendszert szigorítani kellene, és átalakítani. Túl sok a diplomás ember, megfelelő „szellemi tartalom” nélkül, és kevés a minőségi munkát végző szaki. Nem szabadna egy fiatal esetében a diplomanélküliséget kudarcként felfogni, és nem szabadna a generációnknak a jó szakmunkások és diplomások között alá-fölérendeltséget kialakítani a megítélésükben, mert ma a közvélekedés gyakorlatilag ez: aki okos, jól tanul, az egyetemre megy. Tehát a csőlátású emberek (akik sajnos társadalmunk döntő többségét alkotják) fekete-fehér rendszerű logikája ezek szerint ezt mondhatja: aki nem, az hülye.
Az álláspontodból - azon kívül, hogy szerintem a valódi probléma csupán felszíni sérüléseit igyekezne foltozgatni - azt hiányolom, hogy a hátrányairól nem ejt szót. Ilyen többek között a nagyarányú munkanélküliség, ami nem kis gátat okoz abban, hogy az ötleted életképes legyen, működni tudjon. Mindenhol problémát jelent ez a munkalehetőség hiánya, bizonyos vidéki régiókban egyenesen katasztrofális a helyzet. Mi van, ha egy tanuló sikeres érettségi vizsgát tesz, és nem tud elhelyezkedni? Ismerek települést, ahol pár éve előfordult olyan, hogy több száz munkanélkülire jutott négy darab munkahely. Akadályozna egy érettségizett diákot továbbá a tapasztalatnélkülisége, mert ugyanúgy pályakezdőnek számítana, mint a friss diplomások. Az egyéves kimaradás a tanulmányokból így elhúzódna, ami később nehezítené a visszailleszkedést (több embertől hallottam már, hogy pár éves kihagyás után mennyivel nehezebben megy a tanulás).
Szerintem a legigazságosabb, és a munkaerőpiacot tekintve hosszútávon a legcélravezetőbb az lenne, ha a felvételi nem a pontokról szólna, hanem szóbeli és írásbeli megmérettetésről. Persze mindezt úgy, hogy valódi tudáspróbatétel legyen, és ne csak formai részvétel. A költségtérítéses bejutást el kellene felejteni, egyébként így értelmét is vesztené. Eldőlne itt minden; nem a kipuskázott év végi jegyekből, és az egyszeri érettségi vizsgából összerakott pontokon múlna a jövőd, továbbá nem jelentene előnyt különböző társadalmi rétegeknek a pozitív diszkrimináció (2010-ben a halmozottan hátrányos helyzet 50 pontot jelentett!).
Ha a felvételen továbbléptünk, és az egyetemeken, főiskolákon valóban a megfelelő és oda érdemes tanulók vannak, már lehet javítani azon, hogy minél több kikerülő diplomásnak legyen egyből értékesíthető, gyakorlatias, használható tudása. Ahogyan egy kommentelő is írta, a kötelező szakmai gyakorlat bevezetése hasznos lenne, a csapatmunkát (s ezáltal a csapatban való dolgozást) pedig közös projektekkel lehetne fejleszteni.
 
Szerintem nagyon jó témát hoztál fel, és egy nyitott, szélesebb látókörű embernek nem is szabad ezen fölháborodni. Nyilván a problémát nem mi fogjuk megoldani, de jó, ha beszélünk róla, és nagy erény, ha valaki nem csak a saját, de a közösség érdekét is figyelembe véve alakítja ki véleményét. Legyen a diplomának súlya, a jó szakmunkás végzettségnek értéke, mindkettőnek megbecsülése. Mindenki egyenlő, mindenkire szükség van, és mindenkinek megvan a helye a társadalomban!

Szerző: Sz.N.

Van véleményed? Ha igen, merd megírni!!!

Ha szeretnéd, hogy a Te írásod is megjelenjen, küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mal címre!

Lájk, megosztás, komment!!!

Kövess minket a facebookon ishttp://www.facebook.com/pages/Ami-k%C3%B6r%C3%BClvesz/236918586422675?ref=tn_tnmn

Szólj hozzá!

Címkék: Gondolatok Tanulás

A bejegyzés trackback címe:

https://amikorulvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr274602212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása