HTML

Tartalom

amikörülvesz: fiataloktól fiataloknak

Ez a blog a 18 éven túli fiataloknak szól. Miben tér el a többi ilyen jellegű oldaltól? - Fiataloktól fiataloknak: nem 50 éves emberek osztják az észt, hanem Ti írhatjátok le a gondolataitokat, tapasztalataitokat. - Színes a világ: nem egy ember egyfajta világnézettel, hanem sok fiatal, különböző, sokszor egymásnak ellentmondó gondolatai jelenhetnek meg. Témák amik eszembe jutottak (ötleteket várok még, bármi jöhet ami érdekel benneteket): -érettségi -továbbtanulás -pályakezdés, elhelyezkedés, önéletrajz, fizetés -párkapcsolat -lélek, komoly gondolatok -buli, szórakozás, programajánló -egészség, devianciák -politika -zene, film, olvasmány, vers -odamondás, ökölrázás, provokáció -humor -képek -videó -fórum - és bármi egyéb, ami Titeket érdekel! Nagyon fontos: ez az oldal csak akkor működik, ha Ti írtok. Ha szeretnéd egy írásodat megjelentetni, kérlek küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mail címre! Jó olvasgatást és írogatást!

Utolsó kommentek

Friss topikok

  • arszak: Sziasztok! Múltkor keresgéltem, hogy diákként hol érhetné meg számlát nyitni, amire jöhet minden h... (2013.09.11. 12:05) Nincs cím
  • mediaelemzo: A TV-t pontosan erre a célra tervezték. De régen sem volt jobb ám! Amikor hétfőnként ment a Dallas... (2013.01.08. 22:29) A „Varázsdoboz” jelentősége manapság
  • bekkácska: Most érettségiztem és nagyon várom már a fősulis életet! Igyekszem előre látóan gondolkodni, szóva... (2012.07.16. 09:35) Középsuli után munka
  • Pistie: Kedves Vass Katalin! Sok jó meglátás van a cikkben. A fizetések felsorolása pedig rendkívül haszn... (2012.06.22. 00:39) Menni vagy maradni?
  • Emma*: Még soha nem hallottam ilyesmiről... én is meg vagyok lepődve. A virág az az ajándék, ami a legkéz... (2012.06.15. 01:17) Miért volna régimódi virágot venni?

Cím nélkül…

2012.06.04. 14:16 amikörülvesz

Sokszor és sokat kérdeztem már magamtól és társaimtól, hogy miért jó ennyi mindent megtanulni. Később valóban segíteni fog? Ettől leszek okos? Vagy netalántán sikeres és magabiztos? Nos, az évek során én úgy érzem, hogy a válaszom teljes mértékben nemmé változott. Régebben még hittem abban, hogy az, amit tanáraink megtanítanak, valóban hasznos és értékes lesz egyszer, de ez a hitem mára teljesen elveszett.

Itt állok az érettségi után, - szóbeli még vissza van - arra készülve, hogy egyetemre vagy főiskolára esetleg egy ok j-s szakképzésre megyek. Matematika tankönyveimet - aminek felét egyszer sem vettük elő - mikor megtudtam, hogy átmentem, kidobtam. Most hogy tudom, erre a tudásra már nem lesz szükségem - bár soha ne mondjuk, hogy soha - úgy érzem mindent elfelejtettem. Fogalmam sincs miért jó a logaritmus, a függvények nah és egy hatszög térfogatának kiszámítása. Igazság szerint már akkor sem értettem mikor ezeket tanultuk, de szerintem ezt még maguk a tanárok sem igazán tudják.

A legnagyobb problémám az oktatással mindig is az volt, hogy valahol a fővárosban, egy elegáns irodában bőrszékeken ülve, férfiak és nők meghatározzák, hogy nekünk mit kell megtanulnunk. Talán - egy kis túlzással persze - a nagy részük még gyereket vagy sima „ mezei” tanárt sem láttak, így fogalmunk sincs róla, hogy mi az, amire valóban szükségünk van, és ami tényleg segítségünkre lehet.

Fel akarják emelni a százalékhatárt? Ám legyen. Csökkenteni akarják a keretszámokat? Ám legyen. Megszüntetni egyes tantárgyakból az előrehozott érettségit? Hát persze, hogy legyen. Kérdem én, akkor minek tanítanak minket ennyi fölöslegre?! Szerintem az a céljuk, hogy ne tanuljunk, hanem dolgozzunk, hogy minél előbb adófizető polgárokká váljunk, de akkor miért nem lehet a tananyagot valamivel csökkenteni? Szerintem remek ötlet lenne, ha például első évben tanulna mindenki, fizikát, kémiát, földrajzot, biológiát, hogy az alapokat megtanuljuk - bár ugye már általános iskolában is vannak ezek a tantárgyak - aztán aki úgy érzi, szeretné tudását elmélyíteni, az mondjuk továbbtanulja.
A többieknek miért nem elég csak az alap? Ők miért nem tanulhatják azt, amit szeretnének, mondjuk nyelveket, amire aztán tényleg nagy szükségünk van, hiszen nélkülük ma már nem lehet jó álláshoz jutni.
Most lehet mondani, hogy mert ez alaptudás, de rohadtul nem így van. Érettségi után - pl aki olasz szakra megy, nem fog találkozni matematikával - annak ez a tantárgy teljesen kitörlődik és arra sem fog emlékezni, hogy mit tanult, nemhogy még meg is oldja.

Sokkal, de sokkal ésszerűbb lenne, ha normálisan - fejben - tudnánk számolni, százalékot számítani, kamatokkal bánni, törtekkel osztani, szorozni, kivonni és egyszerű logika feladatokat megoldani. Mert az, amire tényleg szükségünk lenne, azt nem tanuljuk meg normálisan. A diákok többsége nem tudja ezeket kisujjból kirázni, bármennyire is szörnyű vagy hihetetlen.

Mind ezt miért? Mert a többi felesleges dolgot is megtanuljuk.

Persze ugyanez van a többi tantárgynál is. Történelemben is vannak olyan részek, amiket jó lenne nem annyira részletesen venni és mondjuk a 20. század történéseit nem nyolc hónap alatt kéne elsajátítanunk, aminek úgy is az a vége, hogy csak felületes a tudásunk.
Ugyanez van a kötelező olvasmányokkal is. Nem azt mondom, hogy ne tanuljunk, az Egri csillagokról vagy ne vegyük az Ember tragédiáját, hiszen íróik nagyon fontos dolgokat tettek le az asztalra, amire mindig is emlékeznünk kell, de ideje frissíteni ezeket az olvasmányokat.
A nyelvünk folyamatosan átalakul, fejlődik. A szavaink rövidülnek, szlenget használunk és a régi köteteket már nem értjük meg.

Bevallom őszintén mikor olvastam az Ember Tragédiáját egy rohadt nagy baromságnak tartottam az egészet. Nem értettem, hogy Ádám miért utazgat és Lucifer mit is akar valójában. Aztán mikor a magyar tanárom elmesélte, hogy miről is szól - nem a tartalmat mondta el, hanem a mögötte lévő társadalmi, filozófiai kérdéseket- akkor rettenetesen megszerettem és ma már abba reménykedem, hogy érettségin azt húzzam ki. De akkor semmit nem értettem, hiszen mi már - a gyerekeinkről már ne is beszélve - teljesen más kultúrában nőttünk fel. Nem azt mondom, hogy Alkonyatot vagy Harry Pottert olvassunk magyar órán, de szerintem több 20. századi kötetből kéne választani, hogy megszerettessék velünk az olvasást. Mert az Aranyemberrel soha nem fogják ezt a többségnél elérni. Unalmas, vontatott és nyelvezete pedig már olyan régi, hogy nem tartja fent az érdeklődést. Hiába bugyutább egy szerelmes Nora Roberts kötet, vagy egy gyilkolós akció, ha az köti le a mi figyelmünket. Persze kivételek mindig vannak és lesznek, de véleményem szerint a fiatalok nagy része, nem szeret olvasni, főleg nem a kötelezőket.

Ami pedig nekem szintén hiányzik az oktatásból - főleg az utolsó évben, mikor mindenki stresszes minden miatt - az egy olyan óra, amikor önfeledten beszélgethetnénk olyanokkal, akik nem arra kíváncsiak, hogy hoztad-e az igazolást és hogy mi van a tablóval. Az osztályfőnöki órákon sokszor erre nincs lehetőség, hiszen rengeteg mindent kell megbeszélni, éppen ezért jó lenne egy olyan óra, ahol szabadon beszélgethetnénk egymással az élet nagy dolgaitól kezdve, személyes problémákig át.

Újítani kéne. Olyan dolgokba belefektetni az energiánkat, ami valóban hasznos, hiszen ha azt tanulhatnánk, ami talán kicsit is érdekel, mindenki szívesebben ülne le az asztalhoz, a tanárokról már nem is beszélve.

Remek lenne, ha kicsit figyelnének ránk és nem hajtogatnák makacsul az igazukat ott fent a nagyon okos emberek, hogy mit és hogyan kell megtanulnunk, mert így nem lépünk egyről, a kettőre.

Remélem, mikor én iskolába fogom íratni a kislányomat vagy fiamat, egy olyan helyen tanulhat, ahol nem nyomja a vállát majd az örökös teljesítmény kényszer, hanem ahol az út végén, megtalálhatja önmagát és azt, amivel valóban foglalkozni szeretne, egy egész életen át.

Szerző: S. Zs.

Érzelemteli írás, titeket is felkavar a téma?

Ha szeretnéd, hogy a Te írásod is megjelenjen, küld el az amikorulvesz@gmail.com e-mal címre!

Lájk, megosztás, komment!!!

Kövess minket a facebookon is: http://www.facebook.com/pages/Ami-k%C3%B6r%C3%BClvesz/236918586422675?ref=tn_tnmn

1 komment

Címkék: Gondolatok Tanulás

A bejegyzés trackback címe:

https://amikorulvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr954564760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexi6 2012.06.05. 19:44:44

Teljesen egyettértek az íróval!
süti beállítások módosítása